Dossieropbouw bij disfunctioneren van werknemer luistert nauw
Werkgever moet hulp en ondersteuning bieden
Voor werkgevers is het belangrijk om een zorgvuldig verbetertraject aan te bieden als een werknemer niet goed functioneert. Anders haalt de rechter een streep door een mogelijk ontslag. evofenedex helpt ondernemers regelmatig met juridische vragen waar ze zelf het antwoord niet op weten.
Het doorlopen van een verbetertraject is van essentieel belang voor een disfunctioneringsdossier, maar roept in de praktijk veel vragen op. Welke inspanningen moet een werkgever tijdens een verbetertraject verrichten, en wat mag hij van de werknemer verwachten? Hoelang duurt een verbetertraject?
Een ontbrekend of onvoldoende vastgelegd verbetertraject kan ertoe leiden dat de kantonrechter een verzoek van de werkgever tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst afwijst. In de zogeheten Ecofys-uitspraak heeft de Hoge Raad meer duidelijkheid gegeven over de inhoud van een verbetertraject.
Reden voor verbetertraject
Als een werkgever de kantonrechter verzoekt om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens disfunctioneren, moet de kantonrechter de volgende aspecten beoordelen:
- Of er sprake is van ongeschiktheid;
- Of de ongeschiktheid niet het gevolg is van ziekte of gebreken van de werknemer;
- Of de werknemer tijdig in kennis is gesteld van zijn disfunctioneren;
- Of de ongeschiktheid niet het gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever voor scholing en arbeidsomstandigheden;
- Of de werknemer in voldoende mate de gelegenheid heeft gekregen om zijn functioneren te verbeteren.
Het laatstgenoemde criterium onderstreept de noodzaak van een verbetertraject. Met een goed gedocumenteerd verbetertraject kan een werkgever concreet aantonen dat de werknemer voldoende gelegenheid is geboden om zijn functioneren te verbeteren.
Hoge Raad
Welke hulp en ondersteuning een werkgever van de rechter moet bieden tijdens een verbetertraject, hangt af van specifieke omstandigheden. Toch heeft de Hoge Raad enkele jaren geleden verschillende gezichtspunten geformuleerd die worden meegewogen bij de beoordeling van het traject:
- De aard, de inhoud en het niveau van de functie;
- De opleiding en ervaring van de werknemer;
- De aard en de mate van ongeschiktheid van de werknemer;
- De duur van het onvoldoende functioneren vanaf het moment dat de werknemer hiervan op de hoogte is gesteld;
- De duur van het dienstverband;
- Wat er in het verleden al is ondernomen ter verbetering van het functioneren;
- De mate waarin de werknemer openstaat voor kritiek en zich inzet voor verbetering;
- De aard en de omvang van het bedrijf van de werknemer.
Uit de Ecofys-uitspraak volgt ook dat in veel gevallen van werknemers mag worden verwacht dat zij actief meedenken over hoe zij hun functioneren kunnen verbeteren.
Verbetertraject is maatwerk
Hoewel de uitspraak meer inzicht biedt in wat van de werkgever (en de werknemer) mag worden verwacht tijdens een verbetertraject, blijft een verbetertraject maatwerk. Zowel de werkgever als de werknemer moet zorgvuldig afwegen welke ondersteuning redelijkerwijs mag worden verwacht.
Dit artikel is geschreven door Marinke Roebersen, jurist bij evofenedex.
Lunchupdate Arbeidsrecht op 17 september
Wil je meer weten over dossieropbouw bij een disfunctionerende werknemer en verbetertrajecten? Meld je dan aan voor de online Lunchupdate Arbeidsrecht op 17 september aanstaande. Advocaat Anneke Nijk van Lexence en jurist Marinke Roebersen van evofenedex gaan in een uur dieper in op het arbeidsrechtelijk thema ‘dossieropbouw bij disfunctioneren’.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de logistiek en handel leer je hoe je effectief omgaat met achterblijvend functioneren van een werknemer en hoe je de verschillende stappen goed vastlegt in het personeelsdossier. Deze lunchupdate is exclusief voor leden van evofenedex.
Vragen over juridische zaken?
Marinke en haar collega's helpen je graag verder