De vijf meestgestelde vragen over de ontbossingswet
Ontbossingswet is nog lang niet voor iedereen duidelijk
Op 1 januari 2025 is het mogelijk al zover. Dan is de handel in producten als koffie en rubber die afkomstig zijn van ontbost land verboden in de Europese Unie. Dit artikel geeft antwoord op de vijf meestgestelde vragen over de EUDR ofwel de Ontbossingsverordening.
Nu de deadline voor de ontbossingswet dichterbij komt, krijgt onze ledenservice ook steeds meer vragen binnen. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.
1. Komt er uitstel van de wet?
Bedrijven konden zich afgelopen maanden maar lastig voorbereiden op de EUDR, doordat de Europese Commissie zelf nog niet aan alle voorwaarden had voldaan. Daarom heeft de Commissie voorgesteld de datum waarop het verbod in moet gaan een jaar op te schuiven. De Raad van de Europese Unie is hiermee akkoord, het Europees Parlement stemt half december hierover. Als ook het Parlement instemt, dan gaat het verbod pas in op 30 december 2025 en voor bedrijven met minder dan 50 werknemers zes maanden daarna.
Of er nu uitstel komt of niet, het is belangrijk nu al aan de gang te gaan met de voorbereidingen, want die zijn niet in een paar maanden afgerond.
2. Wie moeten zich aan de EUDR houden?
De EUDR geldt voor alle marktdeelnemers en handelaren die onder de verordening vallende producten of grondstoffen in de EU produceren of importeren, of vanuit de EU exporteren. De EUDR geldt zowel voor grote als kleine ondernemingen, en zelfs voor eenmanszaken.
3. Hoe zit het met de eisen die de EUDR stelt aan een marktdeelnemer of handelaar? Zit daar verschil tussen?
Ja. Ondernemers worden ingedeeld in twee groepen: marktdeelnemers en handelaren. De EUDR stelt aan een marktdeelnemer meer eisen dan aan een handelaar. Dit komt doordat handelaren producten en grondstoffen gebruiken die eerder in de keten al zijn getoetst aan zorgvuldigheid. Marktdeelnemers moeten zelf een stelsel van zorgvuldigheid opzetten. Handelaren kunnen zorgvuldigheidsverklaringen van hun leveranciers gebruiken. Uitzondering is de grote handelaar. Hiervoor gelden dezelfde eisen als voor marktdeelnemers.
Webinar: Ontbossingwet, hoe kan ik mijn product blijven verkopen?
4. Om welke producten gaat het?
Onder de Ontbossingsverordening vallen zeven producten: hout, palmolie, rubber, soja, cacao, koffie en vee. En daarnaast veel afgeleide producten, zoals vlees, leer, chocola, houtproducten, papier en glycerol. In de verordening is een lijst opgenomen met nummers uit de gecombineerde nomenclatuur (GN-nummers) waarvoor het verbod geldt. Staat een artikel niet in deze lijst, dan valt dat niet onder de ontbossingswet.
Lijst met goederen die onder de ontbossingswet vallen.
Het kan voorkomen dat een product een GN-nummer heeft dat in de lijst staat, maar toch niet onder de EUDR valt. Dit geldt bijvoorbeeld voor kunstrubber. Een vuistregel is dat het GN-nummer in de lijst moet staan én dat het is gemaakt van/met een van de zeven EUDR-commodity’s.
5. Hoe zit het met het opnieuw importeren van een EUDR-product? Wat zijn mijn verplichtingen met het oog op een due diligence-verklaring als ik een product dat eerder vanuit de EU is geëxporteerd opnieuw importeer?
Als een marktdeelnemer (of handelaar die geen kleinbedrijf is) een product dat eerder is geëxporteerd opnieuw importeert en dit onder de douaneregeling ‘in het vrije verkeer brengen’ plaatst, gelden dezelfde verplichtingen als wanneer het product voor de eerste keer op de markt komt. Bij export verliest het EUDR-product zijn douanestatus van ‘Uniegoed’. Dat relevante product wordt dan als een nieuw product beschouwd wanneer het wordt vervangen of opnieuw op de markt wordt aangeboden. Reeds bestaande due diligence-verklaringen kunnen de marktdeelnemers natuurlijk wel helpen bij het uitoefenen van due diligence ofwel gepaste zorgvuldigheid. Tijdelijke invoer/uitvoer voor verdeling is niet EUDR-plichtig.
Vragen over internationaal ondernemen?
Alice en haar collega's helpen je graag verder